Waar moet je op letten bij het registreren van een domeinnaam?

 In Domeinnamen

Een domeinnaam registreren is fysiek gezien een klus van niks. Maar voordat je een domeinnaam gaat registreren is het wel handig om over een aantal dingen na te denken. Je bent namelijk vrijwel geheel vrij in de keuze van de domeinnaam en de extensie. Maar wat is nou handig? Waar moet je op letten bij het registreren van een domeinnaam?

De domeinnaam extensie

Allereerst de extensie. Het deel van de domeinnaam dat achter de punt staat. Je kent ze wel: .nl, .com, .eu en .be zijn zomaar een paar veel voorkomende extensies. Maar welke extensie is nou handig voor jou?

Ervan uitgaande dat je onderdemer bent is het goed te weten waar je voornamelijk je diensten gaat leveren. Is dat alleen in Nederland? Binnen de EU? Wereldwijd misschien wel?

Lever je alleen aan Nederland, of is Nederland het land waar je je voornamelijk op richt, dan is een .nl extensie een goed keus. Het geeft goed aan dat je een Nederlands bedrijf bent (dat neemt men dan vaak aan in ieder geval) of in ieder geval Nederlands georiënteerd. Is je gewenste domeinnaam met .nl extensie al bezet? Dan is de .co.nl een mooi alternatief.

Lever je je diensten of producten binnen de EU dan kan de .eu extensie een goede keuze zijn. Maar richt je je pijlen op markten of mensen wereldwijd dan is een .com domeinnaam heel aantrekkelijk.

Maar de keuze in extensies is gigantisch tegenwoordig. Je kan het bijna zo gek niet verzinnen of er is een extensie voor te verkrijgen: .actor, .amsterdam, .auto, .blog, .cafe, .design, .email, .fashion, .gratis, .pizza, .restaurant, .taxi, .tickets en .yoga zijn slechts een paar voorbeelden van domeinnaam extensies die je zou kunnen registreren.

Ga je nou bijvoorbeeld een webshop starten, dan is een .shop domeinnaam super interessant! Het geeft direct aan dat men te maken heeft met een webshop. Een plek waar spullen gekocht kunnen worden.

En ben je regisseur, producent van een tv programma of werkzaam in een andere functie binnen de TV wereld? Dan zou e .tv extensie een hele logische keuze kunnen zijn.

Kies je voor de extensie van een ander land voor je domeinnaam? Zoek dan even goed uit of je die domeinnaam ook daadwerkelijk mag vastleggen. Soms moet je bewijs leveren dat je ook daadwerkelijk aan dat betreffende land levert, bijvoorbeeld door middel van het kunnen tonen van een factuur. Je kan altijd contact met ons opnemen hiervoor, wij kunnen het je exact vertellen.

De domeinnaam zelf

Heb je je extensie, dan moet je natuurlijk ook nog bedenken wat er voor de extensie komt te staan: de domeinnaam zelf. Hierin ben je helemaal vrij om te verzinnen wat jou aanspreekt, wat je leuk vind of wat je logisch vind.

Vaak zie je dat men de bedrijfsnaam kiest als domeinnaam. Dat is ook wel zo gemakkelijk voor de herkenning van je bedrijf door mensen. Niet in de laatste plaats omdat wij als mensen nou eenmaal een beetje voorgeprogrammeerd zijn en we het ons graag makkelijk laten maken.

Onze bedrijfnaam is Madoo. Het zou niet logisch zijn als onze domeinnaam niet ook diezelfde naam zou hebben. Dan moet men echt moeite doen in Google om ons te vinden. Terwijl men nu met een gokje op Madoo.nl al goed zit.

Maar het kan natuurlijk ook anders. Misschien wil je wel een website voor een specifiek product, dan kies je bijvoorbeeld voor de productnaam en zijn specifieke kenmerken. Bijvoorbeeld zaklampzonderbaterijen.nl (ik zit dit blog nu te schrijven , in het donker, omdat de stroom volledig is uitgevallen. Origineel voorbeeld, toch?)

Denk goed na over de invulling van je domeinnaam, maar laat het op een manier logisch zijn. Rereer aan iets: je product, je dienst, je eigen naam, je bedrijfsnaam, etc. Het kan van alles zijn.

Het is ook handig ervoor te zorgen dat er geen verwarring in de domeinnaam kan ontstaan. Zo zijn domeinnamen met cijfers erin vaak niet zo makkelijk, die moet je echt uitleggen. Neem nou bijvoorbeeld foryoutoo.com. Dat kan je schrijven zoals ik nu doe, maar ook als 4you2.com. Creatief misschien, maar niet handig. Want het is niet veel voorkomend en dus vinden “we” het als mensen al snel raar. En als we er naar moeten gaan zoeken al helemaal: dan haken er veel mensen af.

Dus wees wijs en kies iets dat gemakkelijk is, waarin niet veel fouten gemaakt kunnen worden en wat logisch is. Dan ben je al een heel eind!

De domeinnaam & SEO

Maar hoe zit het nou met de SEO in combinatie met je domeinnaam?

Voorheen was het zo dat je je dienst, of in ieder geval je voornaamste zoekwoord, in je domeinnaam moest verwerken. Dan was het duidelijk voor Google. Maar die tijd is voorbij. Google laat de domeinnaam inmiddels niet meer (zwaar) mee wegen in de zoekresultaten. Voor Google maakt het dus niet veel uit, voor hen moet voornamelijk je content goed en waardevol zijn.

Wel is het zo dat het voor Google op basis van je domeinnaam wel handig te zien is waar je gevestigd bent of levert. Domeinnamen met een .nl extensie lijken in Nederland bijvoorbeeld nog altijd voorrang te hebben op de .com domeinnamen. En datzelfde geldt voor de .be domeinnamen in Belgie. Maar met al die verschillende extensies kan het bijna niet anders dan dat ook die weinig tot niet meer zullen mee tellen bij het tonen van resultaten in de toekomst.

Wat kan je met een domeinnaam?

Een website laten maken

Op een domeinnaam kan je een website of webshop bouwen. Welk doel je hebt maakt voor de domeinnaam zelf niet uit, zo lang jij er maar over nagedacht hebt. Zo lang de domeinnaam maar past bij het doel dat hij heeft.

Wil je een webshop of website laten maken dan heb je ook hosting nodig om je website daadwerkelijk te kunnen opbouwen en weergeven op het internet.

Domeinnaam doorlinken

Je kan er ook voor kiezen je domeinnaam te laten doorlinken naar een bestaande website die je bezit. Wij zouden bijvoorbeeld de domeinnaam madoo.be kunnen claimen en deze doorlinken naar madoo.nl. Zo hebben wij de domeinnaam in ons bezit en kan niemand anders deze meer registeren. En tegelijkertijd is de domeinnaam in gebruik, maar hoeven we er niet een hele nieuwe website op te bouwen. Super handig!

Het doorlinken van een domeinnaam is super gemakkelijk in SATServer. Neem je ergens anders dan bij ons hosting af? Check dan bij je eigen hostingpartij even hoe het doorlinken van een domeinnaam werkt. Waarschijnlijk kan het gewoon via je hostingpaneel.

Waar wordt een .nl domeinnaam geregistreerd?

Alle .nl domeinnamen worden geregistreerd en beheerd bij de SIDN. De SIDN heeft inmiddels al meer dan 5,7 miljoen .nl domeinnamen geregistreerd. Dankzij de SIDN werkt jouw .nl domeinnaam stabiel en naar behoren.

Check meteen of jouw gewenste domeinnaam nog vrij is en registreer ‘m direct!

Vertel eens, voor welke domeinnaam heb jij gekozen en waarom? Laat het ons weten in een reactie hieronder, vinden we leuk!

Laatste berichten

Laat een bericht achter

Spookfactuur domeinnaam registraties