Online verkopen aan de zakelijke markt: een B2B webshop in WooCommerce

 In Webshops, WooCommerce

Een basis WooCommerce webshop kan je vrij gemakkelijk een B2B webshop van maken voor verkoop aan de zakelijke markt. Leveren aan de B2B markt kent andere uitdagingen en meer specifieke wensen dan wanneer je levert aan de particuliere markt. Hoe beter je hierop kan inspelen, hoe gemakkelijker het zal zijn voor jezelf, maar ook zeker voor je klanten.

Waarom een B2B functionaliteit in WooCommerce?

Als je met je WooCommerce webshop niet (alleen) aan particulieren levert, maar (ook) aan zakelijke klanten dan heb je met een heel andere vorm van verkoop te maken. Je wilt de BTW kunnen laten vervallen bij leveringen aan landen buiten Nederland, maar ook dit BTW nummer kunnen laten checken. Maar ook het kunnen hanteren van kortingen voor specifieke klantengroepen kan heel erg handig zijn, wanneer jij bepaalde kortingspercentages hebt afgesproken met je klant. Ook het niet tonen van de productprijzen tot na inloggen kan heel erg handig zijn, zodat er geen scheve gezichten ontstaan her en der.

Hoe maak je van een reguliere WooCommerce webshop een B2B webshop?

Een Business 2 Business webshop in WooCommerce is gemakkelijk te realiseren. Het is geen standaard functionaliteit in WooCommerce, dus deze moet wel eerst toegevoegd worden. Gelukkig is dat helemaal niet moeilijk en kan jij je binnen de kortste keren gaan begeven op de zakelijke markt. Om de functie voor het leveren van producten aan de zakelijke markt toe te voegen aan je webshop, heb je de WooCommerce B2B plugin nodig. Deze plugin voegt een aantal super fijne functionaliteiten toe aan je webshop, die onmisbaar zijn voor zakelijke leveringen.

Nadat je de B2B plugin aangekocht hebt, krijg je een instructie over hoe je deze moet installeren in je webshop. Dit is vaak binnen 5 minuten gedaan, daarna kan je al starten met het configureren van de plugin.

zakelijke woocommerce webshop

Welke functionaliteiten zitten er in de WooCommerce B2B plugin?

De reden dat wij veel met deze plugin werken voor onze klanten, is omdat de plugin zoveel mooie functionaliteiten bevat. We vatten ze hieronder even voor je samen:

 • Zelf controle houden over wie zich aanmeld als B2B klant door accorderen
 • Uitgebreide opties voor het aanmelden van nieuwe klanten
 • Zelf toewijzen aan welke klantgroep een (nieuwe) klant behoort
 • Aanmaken van diverse klantengroepen
 • Iedere klantengroep kunnen regels aan gehangen worden
 • Het kunnen toepassen van prijsregels op productniveau per klantgroep
 • Verberg de prijzen van de producten tot na inloggen
 • Verberg product categorieën op basis van klantgroep
 • Offerte aanvraag functionaliteit
 • Schakel verzendmethodes aan of uit voor diverse klantgroepen
 • Schakel betaalmethodes in of uit voor diverse klantgroepen
 • Stel een minimum aankoopbedrag in
 • Stel een minimum verkoop aantal in per product
 • Voeg een BTW veld toe op de afrekenpagina
 • Check of het BTW nummer daadwerkelijk bestaat
 • Laat de BTW vervallen voor landen binnen de EU bij een geldig BTW nummer (NL uitgezonderd)
 • Laat de productprijzen incl. BTW (voor consumenten) en excl. BTW (voor B2B) zien
 • Toon verschillende voorwaarden voor verschillende productgroepen
 • Importeer en/of exporteer je data
 • Meertaligheids functie is ondersteund

De plugin is dus enorm uitgebreid. Wellicht heb je niet eens alle functies nodig, maar ze zijn er in ieder geval wel. Een aantal functionaliteiten lichten we even verder toe.

Klantengroepen

Het kunnen toekennen van je klanten aan een klantengroep is essentieel binnen de plugin. Aan de klantengroepen worden namelijk diverse instellingen gelinkt. Je klanten kunnen zich via de webshop inschrijven, waarna jij hun account goedkeurt. Jij beslist dan op dat moment in welke klantengroep ze terecht komen.

Op basis van de klantengroep kan je een kortingspercentage toekennen, op productniveau een speciale prijs hanteren, betaalmethodes en verzendmethodes in- of uitschakelen en verschillende voorwaarden hanteren en tonen.

b2b webshop woocommerce betalingen en verzendingen

Prijzen verbergen

Wanneer je voor verschillende klantgroepen verschillende prijzen hanteert, kan het handig zijn om je prijzen te verbergen tot wanneer iemand ingelogd is. Wanneer iemand dan inlogt, ziet diegene de prijzen die voor hem/haar van toepassing zijn.

BTW check

Bij het afrekenen kan er een BTW check gedaan worden. De check wordt gedaan aan de hand van de VIES database. Heeft je klant een geldig BTW nummer ingevoerd en is hij/zij gevestigd in een land in de EU (anders dan het land waarin je webshop gevestigd is)? Dan zal de BTW automatisch komen te vervallen.

woocommerce b2b btw check

Overigens stuurt de plugin zelf geen BTW facturen naar je klant, terwijl ze daar misschien wel behoefte aan hebben. Deze facturen kan je realiseren met de PDF Invoices & packing slips plugin.

Betaalmogelijkheden

Een veel gevraagde eis bij B2B leveringen is het kunnen betalen op factuur. Dit kan natuurlijk alleen wanneer jij hierover afspraken maakt met je klant en gaat echt alleen op voor zakelijke leveringen. Dankzij de plugin kan je aan bepaalde klantgroepen geselecteerde betaalmethoden toekennen. Zo kan je er bijvoorbeeld voor zorgen dat alleen jouw zakelijke klanten de optie tot het betalen middels factuur kunnen zien, maar jouw particuliere klanten dit niet kunnen zien.

Offerte aanvragen

Binnen de zakelijke markt wordt veel met offertes gewerkt, zeker wanneer er niet eerder contact is geweest tussen je nieuwe klant en jou. Om die reden is er een offerte aanvraag functionaliteit opgenomen in de plugin, waarmee je dus ook je nieuwe klanten op hun wenken bediend.

woocommerce zakelijk offerte aanvraag

WooCommerce B2B plugin demo

Eventjes een kijkje nemen in de demo is natuurlijk wel heel erg handig… De plugin bouwer heeft deze beschikbaar gestelt. Login op de backend of op de frontend en zie wat deze toevoeging met je webshop kan doen. En ook de documentatie van de plugin is erg uitgebreid.

Leveren met je webshop aan zowel de particuliere als zakelijke markt

Met deze B2B plugin voor WooCommerce is het mogelijk om zowel business to business, als ook business to consumer te leveren. Best of both worlds!

Deze artikelen vind je misschien ook interessant

Laat een bericht achter

De beste opties van het woodmart template volgens madooNieuwe BTW regels voor leveringen aan de EU voor webshops