Wat is WordPress?

WordPress is een Open Source Content Managment Systeem (CMS). Open Source betekend dat de software gratis te verkrijgen en te gebruiken is en dat het wordt ontwikkeld en onderhouden door een community. Deze community heeft flink z’n best gedaan de afgelopen jaren: WordPress is ontwikkeld van een software voor bloggers naar een zeer uitgebreide en stabiele software voor kleinere en grotere bedrijven. Er zijn ongelooflijk veel uitbreidingen uitgebracht waardoor WordPress inmiddels de meest gebruikte software voor websites is.

Een beetje WordPress geschiedenis: WordPress (in z’n oudste versie) bestaat sinds 2003 en is ontwikkeld door Matthew Mullenweg.

wat is wordpress?

Wat kan je met WordPress?

Met WordPress kan je, zonder uitgebreide technische kennis, een prachtige website bouwen en helemaal zelf onderhouden. Je kan er zelf je content mee aanpassen. Een tekstuele aanpassing? Een afbeelding toevoegen? Het is allemaal zo gepiept.

Ook een webshop maken binnen WordPress is ontzettend goed mogelijk. Voor het kunnen voeren van een webshop binnen WordPress is WooCommerce ontwikkeld: de webwinkel plugin voor WordPress.

Een WooCommerce webshop

Een WooCommerce webshop is stabiel en tegelijkertijd heel erg flexibel. Je kan er alles is kwijt wat nodig is voor het kunnen voeren van een goed lopende webshop. Het werkt voor de webshop eigenaar ontzettend gemakkelijk: het is overzichtelijk en is gemakkelijk te onderhouden.

Naast de standaard producten kan je in WooCommerce ook variabele producten toevoegen, wat betekend dat je producten met diverse opties kan verkopen (zoals verschillende maten, kleuren en/of uitvoeringen). En aan iedere variatie is een eigen prijs te koppelen. Klinkt ingewikkeld? Is het niet!

Ook kan je binnen WooCommerce Virtuele en/of downloadbare producten verkopen. Ideaal, in deze tijd waarin we bijvoorbeeld vaak online programma’s kopen.

Er valt nog veel meer te vertellen over een WooCommerce webshop. Wil jij een WooCommerce webshop laten maken? Lees dan snel hier verder voor nog veel meer informatie over WooCommerce.

WordPress plugins

De standaard functionaliteiten van WordPress zijn al top, maar ze zijn ook nog eens gemakkelijk uit te breiden met andere functionaliteiten door middel van plugins. Zo kan je gemakkelijk een koppeling met Facebook maken, een top SEO plugin toevoegen, product imports realiseren om super snel je producten toe te kunnen voegen en nog ongelooflijk veel meer. Veel plugins zijn gratis, anderen zijn betaald. Maar dat weet je altijd van tevoren en bovendien zijn de kosten voor een plugin nooit echt hoog.

WordPress templates

Wil je een WordPress website laten maken, dan heb je de beschikking over een standaard WordPress theme: de layout voor je website. Hiermee kan je een prima website maken, maar het is wel redelijk gelimiteerd.

Gelukkig worden er tegenwoordig ontzettend veel gave templates gemaakt voor WordPress die voor een klein bedrag (vaak tussen de €40 en €80) aangeschaft kunnen worden. Met zo’n WordPress template koop je eigenlijk de layout voor je website: de functionaliteiten binnen het gekozen template bepalen de flexibiliteit voor jouw website.

De nieuwste templates beschikken over ontzettend veel functionaliteiten. Zo zijn ze responsive, zodat ook de mobiele weergave optimaal is en bevatten ze soms een builder, zoals bijvoorbeeld de visual composer. Met een builder ben je gegarandeerd van flexibiliteit in de breedste zin van het woord. Je kan er echt van alles mee bouwen: diverse kolom indelingen, een instagram feed, een duidelijke etalage voor je diensten, een tease naar je blogs, een overzicht van je product categorieën, noem maar op. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos.

WordPress backend

De backend (het deel waarin je als website eigenaar/beheerder werkt) binnen WordPress is heel erg gebruiksvriendelijk en overzichtelijk. Dankzij het duidelijke menu aan de linkerkant van het scherm heb je binnen no-time gevonden wat je zoekt. Geen onnodig lang zoeken naar die ene pagina die je wilt aanpassen, gewoon zoeken of de lijst met beschikbare pagina’s doorbladeren en je bent er.

Nieuw blogje toevoegen? Ga naar “berichten” en voeg een nieuwe toe. Fluitje van een cent. Echt!

Heb je basis kennis van Word? Dan kan je ook je WordPress website onderhouden. Want het aanpassen van een tekst werkt hetzelfde als een WOrd document opstellen. Gemakkelijker kan het eigenlijk niet voor je gemaakt worden.

Een WordPress multisite

Heb je een webwinkel waarin je duidelijke meerdere product categorieën hebt die redelijk uiteenlopend zijn en/of ieder echt hun eigen doelgroep hebben? Dan kan je een WordPress multishop omgeving overwegen.

Een multishop kan je bijvoorbeeld opzetten wanneer je koffie en thee verkoopt, of fietsen en scooters. Bezoekers komen dan op de landingspagina waarna ze kiezen voor de koffie of de thee. Of de fietsen of de scooters. Wanneer ze die keuze hebben gemaakt zien ze alleen die betreffende producten, terwijl jij ze hebt ingevoerd in een en hetzelfde systeem. Zo kan je je producten en de SEO optimaal beheren.

Want binnen een multishop omgeving heb je  1 backend, maar meerdere frontends. Gemakkelijk voor jou in het onderhoud, doordat er 1 backend is hoef je geen dubbel werk te doen en heb je gemakkelijk en overzichtelijk alles bij elkaar. Een multisite wordt opgezet op 1 domeinnaam met subdomeinen (dus bijvoorbeeld koffieenthee.nl/thee en koffieenthee.nl/koffie).

Een meertalige website binnen WordPress

Binnen WordPress is het mogelijk om een meertalige website op te zetten. Ook het onderhouden van de verschillende talen is binnen WordPress gemakkelijk zelf te doen. Dus wil jij naast een Nederlandse website ook een versie hebben voor Engels, Duits, Spaans en Frans? Geen enkel probleem!

Waarom WordPress?

De vraag zou eigenlijk moeten zijn: waarom geen WordPress? Want voor vrijwel iedereen zal dit systeem ideaal zijn. Websites groot en klein draaien met gemak op WordPress. 15 of 150 pagina’s? Het maakt WordPress niet uit.

WordPress is snel, gemakkelijk te bedienen, overzichtelijk en heel erg flexibel. Wij werken graag met WordPress en hebben dan ook al vele WordPress websites gemaakt, zoals je kunt zien in ons portfolio.

WordPress hosting

Een goeie WordPress website verdient wel goede WordPress hosting. Goede hosting is essentieel. Want is je website langzaam? Dan haken je bezoekers af. En bovendien wordt je dan ook keihard afgestraft in je SEO. Zonde!

Hosting moet snel zijn en je moet voldoende ruimte hebben. En een hostingpartij die voor je klaar staat is toch ook wel heel erg fijn. Heb je onze WordPress hostingpakketten al gezien?

WordPress portfolio

Wij hebben al heel veel WordPress websites gemaakt en allemaal met veel plezier. Wij houden van WordPress. Het werkt gemakkelijk, overzichtelijk en ontzettend flexibel. Je kan er ongelooflijk mooie dingen mee maken. Kijk maar eens in ons WordPress portfolio. Zou jij ook zo’n gave WordPress website willen laten maken?

WordPress it is!

Ik denk dat onze liefde voor WordPress wel overgekomen is. Is WordPress ook zo ideaal voor jou? Of twijfel je misschien nog een beetje en is Joomla misschien ook een optie? Leg ons je twijfel voor en we zullen je adviseren over welke software het beste bij jouw wensen past.