Wat is PrestaShop?

PrestaShop is een Open Source software waarmee je gemakkelijk een webshop start en onderhoud. Het is geschikt voor kleine en grote bedrijven en maakt het leven van een webwinkel eigenaar heel gemakkelijk.

PrestaShop is overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Het laat je snel zien hoe het ervoor staat met je webshop: welke bestellingen nog open staan, hoeveel bestellingen je hebt gehad, wat de daarbij behorende omzet is, hoe het staat met je voorraad en nog veel meer.

Het is een software waar je van op aan kan. Die betrouwbaar is en steeds geupdate wordt. En je kan het je misschien bijna niet indenken, maar de software is nog gratis ook. Helemaal gratis, geen addertjes onder het gras: geen maandelijkse kosten, geen commissie, niks van dat alles.

PrestaShop wordt ontwikkeld en onderhouden door een community. Doordat zij goede afspraken maken met grote partijen als Google en PayPal kan de software gratis aangeboden worden. Voor de community is het weer de kunst om jou als webshop eigenaar (to-be wellicht) over te halen hun software te gaan gebruiken en er dus voor te zorgen dat PrestaShop de beste software voor webwinkeliers is.

wat is prestashop

PrestaShop AddOns

De standard functionaliteiten van PrestaShop zijn uit te breiden met add-ons. Hiermee kan je bijvoorbeeld social media integreren, Mollie of een andere betaalprovider installeren of een blog functionaliteit toevoegen.

Afhankelijk van de aard van de add-on zijn sommige betaald en andere gratis.

Een meertalige webshop met PrestaShop

Ben je van plan ook te gaan leveren aan andere landen dan Nederland? Dan kan het heel zinvol zijn om een meertalige webshop op te zetten. Zodat je ook klanten uit andere landen in hun eigen taal kan bedienen. Zeker weten dat dit conversie verhogend werkt!

Een meertalige webshop is met PrestaShop eenvoudig op te zetten. Alle artikelen en producten kan je toevoegen voor de geïnstalleerde talen. En je klant kan in je webshop kan gemakkelijk z’n taal kiezen op de homepage om vervolgens zorgeloos te shoppen en te bestellen.

PrestaShop 1.7

Sinds 2017 is er een nieuwe versie van PrestaShop, namelijk 1.7. Het zal geen verrassing zijn: de voorgaande versie was 1.6.

Er zijn in de nieuwste versie grote veranderingen doorgevoerd. Deze zijn met name verwerkt in de codering van de website. Super technisch allemaal. Feit is dat in versie 1.7 er grote stappen zijn gemaakt om PrestaShop nog beter te maken.

Zomaar overstappen van PrestaShop 1.6 naar 1.7 is helaas niet mogelijk. 1.7 is qua werking en techniek zodanig anders dat je echt een nieuwe shop moet laten bouwen op basis van een nieuw template (welke geschikt is voor PrestaShop 1.7). Maar dit bied je ook weer vele kansen! Denk aan het een hele nieuwe uitstraling van je shop, verbeterde mobiele weergave en optimaliseren van je SEO.

Het is misschien wel juist HET moment om te gaan oppakken wat juist al zo lang was blijven liggen.

PrestaShop backend

De backend van PrestaShop is het beheerdersgedeelte waar jij als shop eigenaar aardig wat uurtjes in zult vertoeven. Het is het hart van je webshop. Hierin beheer je je gehele shop: de producten, de blogs, de verzendmethodes, alles. De backend is overzichtelijk en gemakkelijk te bedienen.

Wanneer je inlogt op de backend kom je uit op het dashboard. Het dashboard geeft je meteen overzicht over wat er allemaal gaande is en hoe je ervoor staat. Welke bestellingen je moet verwerken, hoeveel je omgezet hebt die maand, en nog veel meer. Super motiverend voor jou als online ondernemer!

PrestaShop templates

Je webshop moet een bepaalde look en feel krijgen. Je hebt er vast ideeen over. Een menu hier, producten daar, mooie afbeeldingen en een contactpagina. De hele layout voor je webshop moet je natuurlijk over nadenken. Dat is ontzettend leuk, maar ook heel erg tijdrovend. Gelukkig is er goed nieuws!

Voor PrestaShop zijn er ontzettend veel templates te verkrijgen waarbij de layout reeds ontworpen is. Dat is ideaal! Je kan verschillende templates bekijken en er een uitkiezen die je het meeste aanspreekt. Dat template kan je gebruiken als layout voor je webshop.

Nu hoor ik je denken: ik wil zelf beslissen over m’n layout en niet hetzelfde hebben als iemand anders… Geen zorgen! De kans dat er iemand is (en laat staan een concurrent van je) die exact hetzelfde template kiest als jij is nihil. Wij hebben het nog niet mee gemaakt. Dan daarbij zal het template helemaal aangepast worden naar jouw look & feel: jouw logo, jouw kleuren, jouw afbeeldingen. Jouw webshop-personlaity eigenlijk. En daarmee onderscheid je je altijd.

Wanneer je kiest voor een PrestaShop template als basis voor je webshop heb je meteen alle technische functionaliteiten die je nodig hebt, zoals een responsive layout. Daar heb je geen omkijken meer naar! De kosten van een template zijn niet hoog: vaak tussen de €45 en €80. Dit zijn eenmalige kosten, dus die betaal je echt alleen wanneer het template gekocht wordt. En daarna heb je er wel 5 tot 10 jaar plezier van.

Even ter vergelijking: wanneer je zelf een ontwerp wilt laten maken en laten omzetten naar een werkend PrestaShop template ben je al gauw zo’n €20.000 verder.

PrestaShop demo

De PrestaShop demo kan je vinden op http://demo.prestashop.com/nl/?view=front. Dit is de nieuwe standaard template die PrestaShop beschikbaar stelt voor PrestaShop 1.7. Zoals je ziet is dit template vrij basic, al kan het zeker volstaan.

Wil je nu een webshop gaan bouwen op basis van PrestaShop, zorg er dan voor dat je PrestaShop 1.7 gaat gebruiken en niet de oude versie. Met de tijd zal deze niet meer ondersteund en ontwikkeld worden.

PrestaShop hosting

Speciaal voor PrestaShop webshops hebben wij PrestaShop hosting. Hostingpakketten afgestemd op de eisen van PrestaShop.

Onze hosting is betrouwbaar, snel en zo geregeld.

PrestaShop portfolio

Wij hebben al vele PrestaShop webshops mogen maken. We vinden het een fijne software om mee te werken. En ons PrestaShop portfolio wordt groter en groter.

Een PrestaShop webshop laten maken

Wil jij een PrestaShop webshop laten maken of overweeg je dat? Wij helpen je graag verder. Ook als je nog twijfelt tussen PrestaShop, WooCommerce en bijvoorbeeld VirtueMart. We adviseren je graag!