fbpx

POP3 of IMAP

In

Wanneer je een e-mail account instelt in je e-mail programma, bijvoorbeeld Office outlook, MAC mail, Windows Mail etc dan moet je kiezen voor POP3 of IMAP.

Bij POP3 download je alle e-mails vanaf de server naar de mail applicatie op je computer of telefoon. Je e-mail wordt in deze e-mail applicatie lokaal opgeslagen en blijft niet bewaard op de server. Met IMAP kun je e-mailberichten op de server bekijken via je Webmail (Roundcube). De e-mail blijft op de server staan waardoor je het vanaf meerdere apparaten kunt benaderen.

Voor- en nadelen POP3

Voordelen

• Je kunt alle e-mails in je e-mailprogramma ook bekijken zonder internetverbinding
  • De e-mails nemen geen ruimte in beslag op de server, maar worden opgeslagen op je computer op telefoon. Je e‑mailbox raakt zo niet vol en blijft nieuwe e‑mailberichten ontvangen.

Nadelen

• Zodra je je emailberichten opent, worden ze van de server verwijderd en gedownload naar je apparaat. Daarom is POP3 minder geschikt voor gebruik op meerdere apparaten.
  • De e-mails worden lokaal op je apparaat (pc, tablet of smartphone) opgeslagen. Bij een crash gaat al je e‑mail verloren.

Voor- en nadelen IMAP

Voordelen

• Je kunt de e‑mails op meerdere apparaten bekijken. Elk apparaat toont dezelfde berichten
  • De e-mails blijven bewaard bij een crash van je computer of e-mailprogramma doordat hij in de e‑mailbox op de server blijft staan.

Nadelen

• Je kunt de e‑mails alleen bekijken met een internetverbinding
  • Het is nodig dat je e‑mailbox regelmatig controleert en eventueel leegt. Upgrade van het hostingpakket is uiteraard mogelijk.

Verschil tussen POP en IMAP bij instellen van je e-mail

Het enige verschil tijdens het instellen is het  poortnummer van de inkomende e-mailserver:

Poortnummer IMAP: 143

Poortnummer POP: 110

Deze artikelen vind je misschien ook interessant